För andra året i rad utser Natursidan.se Årets svenska naturbok. I år går utmärkelsen till Stefan Castas och Emma Tinnerts “Min fjärilsbok” (Opal förlag).
Motivering:
Med initierade och välavvägda texter, en mycket inbjudande formgivning och inte minst fantastiska illustrationer av Emma Tinnert är “Min fjärilsbok” en utmärkt introduktion till fjärilarnas värld både för barn och vuxna.
Bokens författare, Stefan Casta, har skrivit över 50 böcker. Han har en förkärlek för att skriva om naturen och när illustratören Emma Tinnert hörde av sig med en idé om en fjärilsbok var han lätt att övertala.
Vad inspirerade dig att skriva boken?
– När man skriver om fjärilar behöver man ingen inspiration. Det går nästan av sig själv. Jag tror aldrig jag haft så roligt som när jag arbetade med den här boken. Samtidigt som jag började skriva gjorde min fru en fjärilshåv åt mig. Så under de två år som jag jobbade med texten levde jag tidvis helt i fjärilarnas värld. Jag fångade (och släppte dem, så klart!), fotograferade och fascinerades. Jag tycker fjärilarna hör till det mest fantastiska vi har omkring oss och jag skulle bli oerhört glad om den här boken kan fungera som en ögonöppnare. Själv är jag fast för alltid. Ingen fjäril flyger förbi mig osedd…
Du har ju skrivit över 50 böcker, varav många handlar om naturen. Skulle du säga att intresset för att läsa om naturen ändrats något under dina år som författare?
– Ja, det tycker jag. Tyvärr till det sämre. Jag upplever att intresset från barn och ungdomar är mycket mindre nu än för tjugo-trettio år sedan. Kanske har det delvis naturliga orsaker. Allt fler växer upp i stan, ganska långt från naturen. Jag tänker ofta att det är dem jag skriver för. Jag vill försöka visa dem hur spännande (och komplex) naturen är. Och jag arbetar på många olika sätt för att nå dem. Serien om “Blåbärspatrullen” är en bilderboks-deckare för ca 4-8-åringar, där mysiga mysterier utspelas i naturen. Bilderboken “Är det du mämmä”, som kom ut i höst, vänder sig till tvååringar och handlar om ett litet lamm på landet. Boken “Den Vilda Staden” berättar om djur, fåglar och växter man kan se i stan. Ungdomsromanen “Den gröna cirkeln”, som vann Barnens romanpris i radion, är en ruggig historia i klimatkrisens skugga.
“Min fjärilsbok” är illustrerad av debutanten Emma Tinnert, som delar sin tid mellan att jobba på naturum Ottenby och att göra illustrationsuppdrag åt länsstyrelser, kommuner, föreningar och företag. Hon har också medverkat i över 20 konstutställningar och är utbildad biolog.
Vad hade du för tankar kring hur boken skulle illustreras?
– Jag ville vara med och skapa en vacker bok med detaljrika illustrationer som skulle locka läsaren in i fjärilarnas värld. Vi ville framförallt visa fjärilarna så som man ser dem ute i naturen, tillsammans med sin värdväxt eller när de t.ex. sitter och solar på ett strå, och sedan komplettera dessa bilder med illustrationer som på olika sätt beskrev fjärilarnas spännande liv.
Vad betyder en sådan här utmärkelse för ditt arbete?
– Det är verkligen roligt att vår bok fått ett så fint mottagande. Eftersom detta är min debut som bokillustratör så är allt det som sker i samband med boken väldigt häftigt att få uppleva. Det ger absolut mersmak och inspiration tillsammans med många nya idéer och möjligheter.
Läs vår recension av “Min fjärilsbok” här.
• 2013 utsåg vi Brutus Östlings “Konsten att fotografera fåglar och andra djur” till Årets naturbok.
• Här finns alla våra bokrecensioner.