31 600 kronor i böter för att ha kört på hjort
En person i Kalmar län har dömts till 31 600 kronor i böter efter att “med uppsåt/grov oaktsamhet” kört på en hjort utan att anmäla det till polisen. Det är sedan många år tillbaka lag på att polisanmäla viltolyckor direkt.
Varje år sker mellan 40 000 och 50 000 viltolyckor i Sverige enligt Nationella Viltolycksrådet. En klar majoritet involverar rådjur. Sedan många år tillbaka är det lag på att polisanmäla alla viltolyckor och det ska göras direkt, inom 45 minuter.
– Många av dem som kör på ett vilt djur ringer inte oss förrän ett par timmar senare eller kanske till och med dagen efter. Då ska vi skriva en anmälan. Då är det ett brott. Djuret kanske är skadat och lider, säger kriminalkommissarie Sven Nilsson på Norrtäljepolisen till Norrtelje Tidning.
Detta verkar dock inte vara allmänt känt och det finns många fall där personer dömts till femsiffriga böter för brott mot jaktlagen. En person som körde på ett rådjur och anmälde det flera timmar senare dömdes till böter på 10 000 kronor och ett påkört vildsvin gav böter på över 5000 kronor i ett fall och över 10 000 kronor i ett annat fall. Det räcker inte heller att anmäla till försäkringsbolaget. Det fick en man erfara som kört på en hjort och inte tänkt på att ringa polisen. Han fick böta över 10 000 kronor.
Gör så här vid en viltolycka:
- Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
- Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
- Ring 112 och anmäl olyckan.
- Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
- Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
- Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
- Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
- Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
- Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
- Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.
Källa: Vimmerby Tidning och Viltolycka.se