2017 var ett “ganska bra” år för landets kungsörnar
Det har varit blandade resultat för landets kungsörnar. Från rekordbra på Gotland till sämst under 2000-talet i Skåne. Över lag var det dock ett ganska bra år.
– Det stämmer ett det har varit ett ganska bra år för kungsörnen 2017. Bättre än 2016 men något sämre än 2015. Som vanligt finns det skillnader, berättar Claes-Göran Ahlgren, ordförande i ÖRN-72.
Sammanlagt hittades 449 aktiva revir med kungsörnar i och 201 lyckade häckningar enligt rapporten “Inventering av kungsörn i Sverige 2017“. Det är det sjätte bästa resultatet sedan 2002 och betydligt bättre än fjolårets 157. De senaste åren har siffran varierat mellan strax under 100 till 220 lyckade häckningar.
LÄS ÄVEN: • Så gick det för Sveriges kungsörnar 2016
Ett av de positiva beskeden kommer från Gotland. Redan i fjol hittades rekordmånga bon. Det berodde till stor del på att man letade extra noga efter bon, men årets nya rekord på 38 lyckade häckningar beror på bytestillgången.
– Gotlands mycket goda resultat beror till stor del på att det var mycket kaniner första halvåret 2017. Under hösten har kaninstammen tyvärr kraschat ur kungsörnssynpunkt, säger Claes-Göran Ahlgren.
LÄS MER: • Se skillnad på kungsörn och havsörn.
Även i Dalarna, Hälsingland och Ångermanland har det gått väldigt bra och i Västerbotten hade kungsörnen ett bättre år än i fjol med 35 lyckade häckningar och 40 kläckta ungar.
– Sannolikt var det bra bytestillgång och bättre väder som resulterade i fler lyckade häckningar, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, till Land Skogsbruk.
Det är över huvud taget de två huvudfaktorerna för hur det går för kungsörnen.
– Anledningen till ett bra eller dåligt häckningsresultat är tillgången till föda när kungsörnen skall gå till häckning, säger Claes-Göran Ahlgren. Vädret under häckningsperioden har ibland stor betydelse för häckningsresultatet. Kraftigt snöfall under kungsörnens ruvning kan innebära att häckningen misslyckas. Kallt och regnigt väder under maj är heller ingen höjdare för kungsörnen.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Förbud mot blyammunition troligen enda sättet rädda kungsörnarna
Längst i söder och längst i norr gick det sämre. I Skåne lyckades endast tre häckningar med tre ungar – det sämsta resultatet under hela 2000-talet. Norrbottens län fick ett något sämre resultat (41 lyckade häckningar) än 2016.
• Läs mer på ÖRN-72:s webbplats.