193 länder enades om över 1000 åtaganden för havet
Under FN:s havskonferens i New York som avslutades nyligen enades de 193 medlemsländerna om över 1000 åtgärder för att rädda världshaven.
Havskonferensen, som hade som ambition att besluta om allt från föroreningar till överfiske och klimatförändringar, var den första i sitt slag och tillkom delvis på initiativ av Sverige. Naturskyddsföreningen menar att konferensen avslutades “i en anda av hopp och beslutsamhet” och generalsekreterare Karin Lexén säger i ett pressmeddelande att hon är imponerad över den svenska insatsen och det resoluta engagemanget världens länder visat för de många och allvarliga hoten mot haven.
LÄS ÄVEN: • Närstående marin industriell revolution hotar haven
– Betydelsen av haven för livsbetingelserna på planeten Jorden har underskattats alltför länge, och läget är akut. Men med över 1300 löften om åtgärder mot till exempel marint skräp, överfiske och havsförsurning är det här ett imponerande steg i rätt riktning. För att se till att åtagandena genomförs krävs nu både en uppföljande konferens och en speciell funktion för koordinering av havsfrågorna i FN-systemet, säger Karin Lexén.
Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin är inne på ungefär samma spår i en intervju med Ekot:
– Det viktigaste nu är hur vi tar det här vidare. Vi har inte tillräckligt med styrsystem internationellt för att skydda haven. Och då ska vi komma ihåg att halva planeten är internationellt vatten. Så det har egentligen ingen som övervakar eller tar ansvar för det, säger Isabella Lövin.
Det enda landet som inte gav handlingsplanen sitt fulla stöd var USA. Donald Trumps representanter ville inte skriva under på att bekämpa klimatförändringarna.
LÄS ÄVEN: • ”Katastrofal” utveckling för haven – hälften av livet har försvunnit på 40 år
Sammanlagt har enligt Ekot över 1200 löften om insatser för haven avgetts från de närvarande länderna. Bland annat etablerar Gabon ett enormt marint reservat och Indonesien lovar minska mängden marint skräp med 70 procent till 2025. Sverige har lovat 26 olika insatser och kommer bland annat ge 50 miljoner kronor till FN:s arbete mot illegalt fiske och en ny fond för att stärka skyddet av havsmiljöer i utvecklingsländer. Dessutom ska Sverige arbeta mot plast i haven, samt förbud mot mikroplast i kosmetiska.
– Ett annat viktigt löfte är att regeringen tagit initiativ kring hållbart fiske och tydligare reglering av den så destruktiva fiskemetoden bottentrålning, som obegripligt nog tillåts i marina nationalparker och andra skyddade, kustnära områden, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen.
Ett nytt FN-möte om haven är inplanerat till år 2020 och då ska en lång rad av delmålen vara uppfyllda.
Källor: Ekot, SVD, Naturskyddsföreningen och Ekot