Nyligen sköts en parkvakt ihjäl och ytterligare tre skadades i Afrikas äldsta nationalpark Virunga. På bara några år har 140 vakter som skyddar naturen och bergsgorillorna i Virunga dödats.
Den senaste attacken mot nationalparkens vakter skedde vid den stora Edwardsjön och gällde troligen ett försök att komma åt illegalt fiske, enligt parkvakterna.
Konflikterna kring Virunga skildrades nyligen i en prisbelönt dokumentär, som vi kallade “en av de bästa dokumentärfilmerna någonsin” i vår recension. Det är ett av världens mest konflikthärjade områden och har varit utsatt för inbördeskrig i decennier. Det har inte bara drabbat lokalbefolkningen och parkvakterna utan även naturen och de hotade bergsgorillorna. Tack vare nationalparkens vakter har dock antalet bergsgorillor ökat på sistone och är nu uppe i 880 individer.
– Virunga är ett extremt exempel på vad som händer i många afrikanska parker. Det är ofta områden som är rika på resurser och som har ett finansiellt värde, vilket ofta skapar konflikter om kontrollen över dessa resurser. Den illegala expolateringen av resurser är så gott som universellt erkänt som den underliggande drivkraften bakom inbördeskriget som krävt sex miljoner människors liv. Vi är skyldiga folket i östra Kongo att lösa dessa konflikter. Det är vad parken handlar om, berättar parkchefen Emmanuel de Merode för National Geographic.
Källa: National Geographic