Nu har en ny art dykt upp som ett populärt byte för tjuvjägare, nämligen en näshornsfågel i Indonesien. “Hjälmarna” som dessa fåglar bär, har blivit så eftertraktade att arten nu drivits till kanten av utrotning på bara tre-fyra år.
Hjälmnäshornsfågeln är en stor, iögonfallande fågel som lever i och kring de indonesiska regnskogarna. Den har en rynkig hals utan fjädrar och en lång stjärt. Ett utmärkande drag är främst dess “hjälm”; en helt solid gul-orange kil utav keratin, samma material som våra naglar är gjorda av. Arten blir ofta beskriven av fågelentusiaster som “underlig” och “helt fantastisk”.
Den vackra hjälmen som hanarna använder i luftburna kamper sinsemellan, kan tyvärr också bli artens fall. Näshornshjälmar är mjukare än elfenben, vilket gör dem enkla att forma till detaljerade prydnadsföremål.
Hjälmarna var populära i Kina redan för ett par hundra år sedan, men efterfrågan minskade i början på 1900-talet och hade nästan helt upphört vid andra världskriget. Forskaren Yokyok Hadiprakarsa insåg dock att tjuvjakten på hjälmnäshornsfåglar nyligen hade återupptagits när han år 2012 plötsligt upptäckte mängder med fågelskallar på svarta marknaden. Sedan dess har efterfrågan på näshornshjälmar gått spikrakt uppåt.
– De flesta ställen i Kina som erbjuder elfenben eller noshörningshorn har idag tyvärr även hjälmar från näshornsfåglar, säger ornitologen och forskaren Nigel Collar.
Den kraftigt ökade tjuvjakten har oundvikligt påverkat arten negativt. Hadiprakarsas undersökningar visar på att uppskattningsvis 6000 fåglar dödats varje år, enbart på den indonesiska delen av Borneo. I november uppdaterades hjälmnäshornsfågelns status på IUCNs rödlista. Den gick från ‘Nära Hotad’, förbi båda kategorierna ‘Sårbar’ och ‘Starkt Hotad’, direkt till den mest allvarliga bedömningen: ‘Akut Hotad’. Den nya rödlistningen visar tydligt på hur snabbt det kan svänga om en art plötsligt blir en måltavla.
Fåglarna fungerar vanligtvis som viktiga fröspridare i skogarna på Indonesien. Tyvärr ser läget mörkt ut just nu för arten. De förökar sig bara en gång om året, och föder då upp en ensam unge. Honan stänger in sig själv tillsammans med ungen i ett trädhål upp till fem månader varje gång. Det innebär att både honan och ungen är kraftigt beroende av hanen som försörjer dem med föda. Blir hanen skjuten under tiden är det stor risk att både honan och ungen dör som en konsekvens.
Arten är redan skyddad under både kinesisk, indonesisk samt internationell lag. Men den svarta marknaden florerar. Den minskade tillgången på fåglar och dess sällsynta status gör tyvärr hjälmarna allt mer attraktiva som statussymboler i Kina. Enligt Collar är läget extremt allvarligt med tanke på artens långsamma reproduktionscykel.
– Jag blir oerhört ledsen eftersom hjälmnäshornsfågeln är så exceptionell, säger Collar. Vi bara kan inte ha råd att förlora ett så unikt djur som detta.
Se filmen från National Geographic nedan om läget för hjälmnäshornsfågeln, där också det andra stora hotet, skogsavverkning, tas upp:
[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=0ah7xB2sblg”]
Källor: National Geographic, IUCN, Wikipedia