Samarbete mellan unga fågelskådare i Sverige och Azerbajdzjan
I höst kommer svenska ungdomar åka till Azerbajdzjan för att fågelskåda och för att bli en del av ett nytt samarbete mellan våra länder. Förhoppningen med projektet är att det ska leda till flera gemensamma projekt inom ungdomsutbyte, naturvårdsarbete och ekoturism.
Azerbajdzjan är något större än Österrike och ligger vid Kaspiska havet i gränslandet mellan Asien och Europa. Det är ett resmål som blir allt hetare för fågelskådare och flera arrangörer av fågelskådningsresor anordnar numera resor hit.
Den 25-30 oktober beger sig även ett gäng svenska ungdomar till området, med Tomas Haraldsson som ledare. Han läste först om platsen i tyska fågelskådares rapporter inför en rekogniseringsresa dit 2012.
– Första anblicken av området var ganska ödslig och våra höga förväntningar kom lite på skam, berättar Tomas Haraldsson. Men aprilbesöket 2012 blixtrade till med över 600 svartvingade vadarsvalor och mulna oktoberdagar 2013 gav ett rikt rovfågelsträck och mycket småfågel i buskarna.
Vad är det som gör platsen så fascinerande?
– Att det på en så karg och öppen plats, som inte ser något särskilt ut, kan välla förbi hundratusentals fåglar på en dag och med många spännande östliga arter dessutom. Dagssiffror som för en svensk skådare är lätt bedövande – 500 bruna kärrhökar, 1500 stenknäckar och 50 000 småtrappar till exempel. Det är sträckskådning med en mäktig inramning – Kaspiska havets vidder framför en och den taggiga klippan Besh Barmag på åsen inåt land. Lugna dagar med småputtrig fågeltillgång blandat med oförglömligt pumpande under molnen. Soptippen intill lockar gamar, örnar, sjakaler och även varg.
Hur är fågelskyddet i området?
– Fågelskyddsläget skulle jag säga är medelbra. Det jagas inte lika hårt eller förstörs natur som i en del grannländer och de har en hög procentsiffra av skyddad landsyta. Jakt finns men är reglerad och efterlevs hyfsat, mycket bättre än till exempel i Egypten och Libanon.
Vad hoppas du uppnå med det här projektet?
– Att påvisa möjligheterna till spännande skådar- och reseupplevelser i kombination med goda insatser kring fågelskydd, ungdomsutbyte och internationella relationer.
Om du är mellan 16 och 21 år gammal och vill följa med på resan den 25-30 oktober – kontakta tomasharaldsson@hotmail.com.